De historische vereniging Delfia Batavorum wil mensen enthousiast maken voor de stad Delft. De vereniging is in 1935 opgericht met de bedoeling de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Delft en omgeving te bevorderen. Dit gebeurt door het organiseren van diverse activiteiten, zoals excursies en lezingen, en de publicatie van een jaarboek. Daarnaast stelt Delfia Batavorum diverse prijzen beschikbaar aan mensen en/of organisaties die zich inzetten voor het Delftse culturele erfgoed. Leden ontvangen tevens het tijdschrift Delf.

Nieuws

Theaterzoektocht 'Delft snuift parfum'

Een verrassende theaterzoektocht naar twee ‘koppige’ producten: gist en geluk. Deze theatervoorstelling vindt plaats in de bijzondere, veertig meter diepe stadstuin van Phoenixstraat 52 waar ooit Maison Neuve, de parfumfabriek van Agneta van Marken, was gevestigd.
Meer informatie...

Interview over standaardwerk geschiedenis Delft

Op 30 april zond Stadsradio Delft een interview uit van verslaggever Aad Snaterse met Gerrit Verhoeven over het nieuwe boek over de geschiedenis van Delft dat eind dit jaar verschijnt. Dit rijk geïllustreerde standaardwerk in twee delen wordt samengesteld door Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis.
U kunt het interview hier nog beluisteren ⇒ Interview met Gerrit Verhoeven.

Delft fotografeert en filmt geschiedenis

Op vrijdagmiddag 8 mei organiseert Delfia Batavorum in het kader van het lustrum een reis door de tijd aan de hand van dia's uit de jaren '60 en nog nooit eerder vertoonde filmbeelden van treinen en trams door Delft!
Aanmelden kan nog tot 7 mei.Meer informatie....

Delft onder de grond

Op vrijdag 22 mei organiseert Delfia in het kader van het lustrum de excursie 'Delft onder de grond' exclusief voor leden van Delfia Batavorum. Stadsarcheoloog Steven Jongma en zijn collega’s laten ons uitgebreid zien wat de archeologische werkzaamheden in het gebied Delft, Nootdorp-Pijnacker, Midden Delfland en Westland inhouden. ⇒ Meer informatie...

Pecha Kucha over de Canon van Delft

Weet u alles over de Delftse Donderslag of de cholera in Delft? Heeft u een familie-verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Delft? Was u betrokken bij de stadsuitbreiding tussen 1945 en 1970? Of ligt uw passie bij Johannes Vermeer?
Op woensdag 23 september organiseren we een ‘Pecha Kucha’-avond met twaalf mini-lezingen door en voor Delvenaren en Delftenaren. Wilt u meedoen? ⇒ Lees hier verder....

Boeken te koop

De boekenlijst is weer vernieuwd:  ⇒ Zie hier de nieuwe lijst.

Nominaties Le Comteprijs 2014

In 2014 inventariseerde de commissie voor de Le Comteprijs 10 verfraaiingen die in aanmerking kwamen voor nominatie voor de Le Comteprijs 2014. De commissie selecteerde daaruit vijf nominaties. Tijdens de algemene ledenvergadering op 19 mei 2015 wordt de winnaar bekend gemaakt. ⇒ Lees hier meer over de genomineerden.

Lezing Delft op de Kaert gemist?

Voor de mensen die bij de lezing op 21 april geen plaats meer konden krijgen is er nog een alternatief...

Het is Museumweek en a.s. zaterdag 25 april houdt David de Haan in het Prinsenkwartier nog twee keer zijn lezing Delft op de Kaert om 13:00 uur en om 15:00 uur.
Gratis toegang.

Nieuwsbrief nummer 1

Onlangs is de eerste (digitale) nieuwsbrief van dit jaar verschenen. U kunt de nieuwsbrief lezen door het aanklikken van de volgende link: Nieuwsbrief februari 2015.

Delfia Batavorum in 2015 80 jaar!

  • Een avondvullend feest voor alle Delfia-leden in Theater de Veste.
  • Bijzondere lezingen over thema’s uit de Canon van Delft - bekeken vanuit het verleden én het heden.
  • Historische en natuurtours door de stad per voet en per boot.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele speciale activiteiten die in het kader van het lustrumjaar 2015 worden georganiseerd. Want ons 80-jarig lustrum zal niet ongemerkt voorbij gaan! Lees meer....

'Spoorslag Delft' in de boekhandel

Het boek 'Spoorslag Delft / Schrik, verbazing en bewondering in 66 columns'  geschreven door Guus van Steenbergen en Wil Jacobs is uit. De uitgave van dit boek is mede mogelijk gemaakt door Delfia Batavorum.

Filmpje lezing Anne Reitsma

Via de volgende link kunt u een impressie bekijken van de Delfia Batavorum-lezing die stadsfotograaf Anne Reitsma onlangs hield: http://www.annereitsma.nl/over-mij/presentatie-stadsfotografie.php

Bijeenkomsten over historische ambachten

Stichting “de Witte Roos” organiseert samen met Delfia Batavorum een aantal bijeenkomsten waarbij bijzondere aspecten worden belicht van het restaureren en renoveren van een oud pand.

  • Locatie: “De Witte Roos”, Oude Delft 73.
  • Data: dinsdagavonden 20.00-22.00 uur, 27 januari (Verlichting), 24 februari (Wandafwerking), 24 maart (Pleisterwerk), 28 april (Schouwen en haarden) en 26 mei (Schilderwerk).
  • Kosten: per keer € 10.
  • Meer informatie: http://witteroos.nl/activiteiten/ambachten

Zie ookEerder nieuws in 2015


Laatste wijziging website: 3 mei 2015